• Diverse productietechnieken
  • Korte doorlooptijd
  • Kleine oplages mogelijk

Vertrouwde leermiddelen, maar wel helemaal van nu

De Noord-Nederlandse Stempel en Leermiddelenfabriek (NNSL).
| 6 februari 2018
Vertrouwde leermiddelen, maar wel helemaal van nu
Vertrouwde leermiddelen, maar wel helemaal van nu

Rekenen en taal, dat leren kinderen tegenwoordig vooral via de tablet, toch? Nou, nee dus. Kijk maar in zo’n beetje elk kleuterlokaal in Nederland. Daar staan gewoon nog die ouderwetse letterstempels, rekenkubussen en wat dies meer zij. En waar worden die grotendeels gemaakt? In Groningen, bij de Noord-Nederlandse Stempel en Leermiddelenfabriek (NNSL).

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Bij NNSL doen ze niet anders. Al zeventig jaar. Elke week gaan er 2000 kisten de deur uit. Vol met stempels vaak, maar ook met andere leermiddelen en zelfs producten die speciaal voor derden worden gemaakt. ,,Dat had ik een half jaar geleden niet gedacht’’, zegt directeur Wilfred Sijbolts. Hij nam drie en een halve maand geleden plaats op de bok van de fabriek. ,,Onze spullen worden in Nederland nog veel meer gebruikt dan ik ooit vermoedde, maar ze gaan ook de wereld over.’’
Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, de Groningse producten zijn overal te vinden. Dus nee, de iPad heeft de rol van die mooie, degelijke houten producten nog helemaal niet overgenomen. Sterker nog: er wordt met de technologie samengewerkt. ,,We hebben afgelopen jaar stempels op de markt gebracht met een chip erin. Zet ze op je tablet en het apparaat vertelt je of je de goede letter hebt gebruikt, hoe de letter uitgesproken wordt, enzovoorts’’, zegt Bouwienke Woltjer.

Verleden en heden
Ook bij NNSL blijven ze niet in het verleden steken. Dat verleden zag er in de basis hoe dan ook niet zo anders uit dan het heden. In 1948 begon Jan Koopman aan de Groningse Visserstraat met zijn fabriek in stempels en leermiddelen. (Bouwienke Woltjer: ,,Een stempel is een leermiddel. Dat is dus een logische combinatie.’’)
Kisten met letters en stempels, blokken, alles wat de door hem gecontracteerde auteurs uit het onderwijsveld verzonnen, werd van hout vervaardigd. Dat gebeurt in wezen nog steeds. Zij het dat er producten van verschillende kunststoffen en natuurrubber bij zijn gekomen.

Van A tot Z
Het bedrijf is sinds 2013 onderdeel van Heutink, de grootste speler op het gebied van leermiddelen in Nederland. Sijbolts: ,,We maken veel voor de merken die Heutink voert, zoals Educo en Jegro. Via de internationale verkoopkanalen vinden die hun weg naar scholen over de hele wereld. Maar we maken ook producten voor andere klanten. Denk aan geschenken, bijzondere aandenkens, dat soort dingen.’’
Wat echt opmerkelijk is, is dat NNSL de meeste van haar producten van A tot Z produceert. Van het zagen van planken, frezen, lijmen en schuren tot en met het dieptrekken van kunststof bakken waar de producten soms in zitten, al dan niet in eigen beheer gezeefdrukt.

Efficiënte Groningse fabriek
Het bedrijf ademt de sfeer van vroeger. Met een grote houtwerkplaats waar nog opvallend veel handelingen met de hand gebeuren. Met medewerkers die er al heel lang werken vaak, met al die afbeeldingen, blokken en speeltjes die aan vroeger doen denken. Ongeveer 25 man verdienen er een boterham in een omgeving die zij welhaast als thuis ervaren.

Is het niet een beetje raar dat zo’n Groningse fabriek kan bestaan, terwijl in het Verre Oosten veel grotere productielocaties zijn voor dit soort artikelen? Sijbolts: ,,Ja en nee. Daar worden ook echt goede dingen gemaakt, maar wij hebben het voordeel dat we flexibeler zijn, sneller en efficiënter.’’

Als het aan de directeur ligt, gaat die efficiëntie binnenkort nog fors omhoog. Over drie jaar loopt het huurcontract in de twee panden op industrieterrein De Hoogte af. ,,Dat biedt ons de kans eindelijk alles in één ruimte onder te brengen. Daar kijk ik echt naar uit. We hebben een nieuwbouwlocatie op het oog.’’

Lees meer   Contact